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On the other hand, the department head may not wish to retain the 
employee in his old position when it is transferred to the unclassified 
service. In that event, the situation becomes identical to one where a 
classified position is abolished. The department would instigate a 
reduction in force action. 

Therefore, it is my official opinion that subsection 2 (a) (2) (xii) 
places the department head's deputy and department head's confi­
dential secretary in the unclassified service. It is also my official opinion 
that under subsection 2 (a) (2) (xiii), a department head may, in his 
discretion, transfer up to five classified positions to the unclassified 
service, so long as his department does not have five full-time mana­
gerial positions besides the department head and his deputies in the 
classified service. 

OPINION 75-49 

To: Commissioner, Department of Public Safety June 3, 1975 

Re: A driver's license must be issued to a married women in her legal 
name which is her maiden name when she has reassumed it by judicial 
decree or usage. 

This is in response to your request for an official opinion on whether 
a driver's license may be issued to a married women in a surname other 
than her husband's surname and more particularly whether it may be 
issued to her in her maiden name. For the following reasons, it is my 
official opinion that a married woman's surname is that of her husband 
but that she may change her name for all legal purposes, including 
issuance of a driver's license, by judicial decree or by consistent usage 
of another name without resort to judicial proceedings. 

In a previous opinion to the Secretary of State, Op. Att'y Gen. 74-33, 
I concluded that a married woman adopted her husband's surname by 
operation of law. Thus, any statute of this state which requires a person 
to supply his "legal name" requires a married woman to state her 
husband's last name as her own. Ordinarily, then, a driver's license 
should be issued to a married woman in her husband's surname. 

In that opinion, however, it was suggested that the only procedure 
for changing a person's legal name was the statutory method estab­
lished by Ga. Code Ch. 79-5 (Ga. Laws 1973, p. 504). However, in 
reviewing the question, it is my opinion that the statutory proceeding 
is not the exclusive mechanism by which a person's legal name can be 
changed. At common law a person could change his legal name at will 
through usage of a new name. The American and English Encyclopedia 
of Law states: 
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"At common law a man may lawfully change his name or by 
general usage or habit acquire another name than that originally 
borne by him, and this without the intervention of either the 
sovereign, the courts, or Parliament .... " 21 Am. & Eng. Ency. 
of Law (2nd Ed.), p. 311. 

A married woman may also change her legal name by usage. In King 
v. Inhabitant's of St. Faith's, Dow. & Ryl. Rep. 348 (K.B. 1823), the 
second marriage of a woman was challenged on the ground that the 
banns had been published in her maiden name rather than her first 
husband's surname. The statute required publication of a person's 
"true Christian and surname." The woman had reassumed her maiden 
name upon the death of her first husband and had been known in the 
community by that name. The Court of King's Bench rejected the 
contention that her maiden name was not her "true name," stating: 

"It has been asserted in argument that a married woman cannot 
legally bear any other name than that which she has acquired in 
wedlock; but the fact is not so; a married woman may legally bear 
a different name from her husband .... Besides, the pauper in this 
case was in the eye of the law a feme sole; she might adopt any 
name she thought proper, and seven years use of any adopted 
name would by law identify that name as her own." Id. at 352. 

The Court of King's Bench relied upon an earlier inheritance case 
in reaching this conclusion. In Doe d. Luscombe v. Yates, 5 B. & Ald. 542 
(K.B. 1822), a devise was made to an individual conditioned upon his 
taking the testator's surname "by an act of Parliament or some other 
effectual way for that purpose .... " The devisee adopted the testator's 
name without obtaining an act of Parliament. The court held that the 
informal assumption of the testator's name was legally sufficient under 
the will and further stated: 

"A name assumed by a voluntary act of a young man at his outset 
into life, adopted by all who know him and by which he is con­
sistently called becomes, for all purposes that occur to my mind, 
as much and effectually his as if he had obtained an act of Parlia­
ment to confer it upon him." Id. at 556. 

Georgia now provides a simple statutory procedure in Ga. Code 
Ch. 79-5 for name changes and the Georgia courts have not yet deter­
mined whether this procedure is exclusive or supplementary of common 
law.l However, the statute itself does not expressly declare that it is the 
exclusive method of changing names but that a "person desirous of 
changing his name ... may present a petition to the superior court of 
the county of his residence .... "Ga. Code § 79-501. (Emphasis added.) 

1 Dicta in Stripling v. State, 77 Ga. 108 (1887), is unpersuasive. 
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The near unanimous conclusion of other courts in this country is that 
the existence of similar statutory procedures does not negate informal 
common law procedures. See, e.g., Linton v. First National Bank, 10 
Fed. 894 (W.D.Pa. 1882); In re Ross, 8 Cal. 2d 608, 67 P.2d 94, 110 
A.L.R. 217 (1937); Reinken v. Reinken, 351 Ill. 409, 184 N.E. 639 
(1933); In re Hauptly, 312 N.E.2d 857 (Ind. 1974); Smith v. United 
States Casualty Co., 197 N.Y. 420, 90 N.E. 947 (1910); Laflin and Rand 
Co. v. Steytler, 146 Pa. 434, 23 Atl. 215 (1892); Brayton v. Beall, 73 
S.C. 308, 53 S.E. 641 (1906); Appeal of Evetts, 392 S.W.2d 781 (Tex. 
Civ. App. 1965). However, see Petition of Merolevitz, 320 Mass. 448, 
70 N.E.2d 249 (1946). (Statute provided that "no change of the name 
of a person ... shall be lawful unless made by said court for a reason 
consistent with public interests." Mass. Gen. Laws Ch. 210 § 12.) 

In Laflin and Rand, supra, it was held that the inclusion of an 
individual's informally adopted name in articles of partnership which 
were required by statute to "set forth the real names" of the partners 
was legally sufficient even though Pennsylvania had a statutory name 
change procedure. The court stated in this regard: 

"The legislature in 1852 provided a mode of changing the name but 
that act was in affirmance and aid of the common law and to make 
a definite point in time at which a change shall take effect. Without 
the aid of that act, a man may change his name or names, first or 
last, and, when his neighbors and community had acquiesced and 
recognized him by his new designation, that becomes his name." 
Id. at 217. 

A New York Supreme Court found that a naturalized citizen who 
had changed his name upon naturalization could lawfully change it 
by usage after naturalization because included among his rights as a 
new American citizen was "the common law prerogative of changing 
his name without resorting to a judicial proceeding." Thus, election 
officials were required to issue a certificate of candidacy in the infor­
mally acquired name. In re Steel, 186 Misc. 98, 60 N.Y.S.2d 323 (1946). 

Similarly, the Oklahoma Supreme Court required that a certificate 
of candidacy be issued to a married woman according to her title 
(Mrs.) and her husband's initials rather than her Christian and his 
surname even though she had not obtained a judicial decree changing 
her name. Huff v. State Election Board, 168 Okla. 277, 32 P.2d 920 
(1934). 

As stated above, Georgia courts have not decided whether a name 
change may still be accomplished informally in light of Ga. Code Ch. 
79-5. However, because of the wording of Ga. Code § 79-501, I believe 
that it is most probable that Georgia courts would follow the majority 
rule and thus that a married woman, as well as other persons, may 
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acquire a new legal name by usage without resort to the proceedings 
provided by Ga. Code Ch. 79-5. 

For these reasons, it is my opinion that a driver's license must be 
issued to a married woman in her maiden name if she has acquired it 
again by usage or otherwise after marriage. Georgia Code Ann. 
§ 92A-9912 (Ga. Laws 1937, pp. 322, 352) makes it a misdemeanor for 
a person to use a false or ficticious name in applying for a driver's li­
cense. Of course, there are valid administrative reasons for making 
certain that all persons use their proper names in applying for and 
receiving drivers' licenses. Thus, you may require documentation to 
satisfy yourself that a legal name change has occurred. If it has, then 
a driver's license should be issued in the newly acquired legal name. 

OPINION 75-50 

To : Director of Corrections June 4, 1975 

Re: Several questions concerning time computation for youthful 
offenders. 

By letter, you requested my opinion on several questions concerning 
sentence computation for inmates incarcerated under the provisions 
of the Youthful Offender Act (Ga. Laws 1972, p. 592 (Ga. Code Ann. 
§§ 77-345 to 77-360)). 

1. May an offender who is originally committed to the custody of 
the Department of Human Resources be transferred to the De­
partment of Corrections under the provisions of the Youthful 
Offender Act upon reaching the age of 17? 

By my letter of May 27, 1975, a copy of which is attached (Op. 
Att'y Gen. 75-47), I expressed my opinion that Section 15 of the Youth­
ful Offender Act, as amended by Ga. Laws 1975, p. 900 (Ga. Code 
Ann. § 77-359), provides for the transfer you have described. 1975 
Act No. 581 (H.B. 695) (attached). 

2. Do those offenders transferred to the custody of the Department 
of Corrections by order of the committal court under Section 
15 (b) (ii) of the Youthful Offender Act have a determinate 
sentence? 

By letter of May 27, 1975, I addressed the question you have 
posed, and expressed my opinion that a court order providing for the 
transfer of an offender to the custody of the department under the 
provisions of the Youthful Offender Act is a commitment to an indefi­
nite period of custody, as provided by the Act. 


